Kopje-omgeving-Bievink kopiëren

In de gemeente Oude IJsselstreek

 

De talloze beekjes en de rivier de Oude IJssel, met landgoederen en kastelen, oude rivierduinen, kerkenpaden en gezellige dorpen maken de Oude IJsselstreek tot een plek waar iedereen van het goede leven geniet. Een verrassende plek waar je ontspannen kan genieten van cultuur en natuur.

Begin je ontdekkingstocht in het VVV Inspiratiepunt op het DRU Industriepark in Ulft en stel zelf je dagje uit samen. Stap of trap door het vriendelijke rivierenlandschap en ontdek erfgoed en cultuurhistorie. Populaire plaatsen in Oude IJsselstreek zijn Megchelen, Terborg, Ulft, Silvolde, Sinderen en Varsseveld.

Vennebulten wandelen - © Hipenstijlfotografie
Engbergen vanaf uitkijktoren - © VVV Oude IJsselstreek
Kerkenpaden fietsen - © Stan Bouman

De omgeving ontdekken

Ga cultuur snuiven op het DRU Industriepark, een belangrijke plek in de vroegere ijzerindustrie. Volg een rondleiding over het terrein, bezoek innovatiecentrum CIVON en het theater. Trek gekregen? Bij het Schaftlokaal kun je terecht voor lunch en diner. Laat je, voor je vertrekt, inspireren bij de VVV, waar op interactieve wijze de Oude IJsselstreek en omgeving gepresenteerd wordt.

Ontdek natuur- en recreatiegebied Engbergen, met o.a. een openluchttheater, speeltuin en golfbaan. Wil je je zintuigen prikkelen? Wandel het blotevoetenpad: elke stap geeft een nieuwe sensatie. Langs het kabbelende water van de Oude IJssel & Aa-strang zijn meer wandel- en fietsmogelijkheden.

De gemeente dankt haar naam aan de Oude IJssel. Verken het water met de elektrische fluisterboot Iesselganger of met een kano- of suptocht. Volg je de Aa-strang vanuit Oude IJsselstreek dan kom je terecht in de Duitse buurregio Landkreis Borken, met Bocholt, Isselburg en Anholt als belangrijkste plaatsen.

Engbergen blotenvoetenpad - © VVV Oude IJsselstreek
DRU ndustriepark - © Stan Bouman
Engbergen suppen - © VVV Oude IJsselstreek

Wandel bij de Vennebulten of door het Idink- en Nibbelinkbos. Geniet er, in het seizoen, van velden vol met varens. Vogelaars zijn op hun plek bij het zandgat Azewijn. Met een wandelnetwerk van honderden kilometers is er volop keuze!

Aanraders voor fietsers zijn de kerkenpaden rondom Sinderen en de verhalenbankjesroute. Wie geïnteresseerd is in cultuur, kan de Kleurrijke Kunstroute fietsen. Diverse andere routes leiden je de grens over naar Duitsland.

Wist je dat in Oude IJsselstreek een zandduin is en er ooit walvissen en mammoeten geleefd hebben? In bezoekerscentrum Min40celsius leer je er van alles over: er staat zelfs een neushoornskelet!

Vennebulten - © Stan Bouman
Varsselder Min40celsius Neushoornskelet - © Arthur ter Voert
Kerkenpaden fietsers - © Stan Bouman

Stap bij Museumboerderij Het Hofshuus in het boerenleven van vroeger. Een sfeervol en authentiek kijkje in het leven op het platteland tijdens de eerste helft van de vorige eeuw.

Ga naar de Moezeköttel, een gerestaureerde noodwoning en klein openluchtmuseum, geeft een beeld van de situatie waarin inwoners verkeerden na de tweede wereldoorlog. Naast het educatieve karakter, mede als onderdeel van de Liberation Route, is de Moezeköttel het startpunt van vier grensoverschrijdende fiets- en wandelroutes.

Ga terug naar grootmoederstijd in museumwinkel Halte Bontebrug. Het oud Hollands snoep wordt net als vroeger in papieren puntzakken geschept, de worst hangt boven de toonbank en je vindt er ‘golden oldies’ als Sun light zeep, Vim, pruimtabak en Henco.

Varsseveld Hofshuus buiten - © Arthur ter Voert
Moezekottel
Bontebrug Halte Bontebrug kruidenierswinkel buiten - © Arthur ter Voert

Unieke verhalen uit de Achterhoek komen tot leven met de Silo Art Tour! Op verschillende zijn schuren, silo’s en andere agrarische gebouwen getransformeerd tot kunstwerken. Het idee achter de Silo Art op Sinderen: het kleine van het landschap groot laten zijn op de muur, want ook intimiteit kan grote impact hebben.

Proef wijn van Nederlandse bodem bij de sfeervolle Wijngaard Oerlegoed: ooit geweten dat dat bestaat én ook nog eens erg lekker is?

Bezoek de imposante havezate en buitenplaats Huis Landfort, vlakbij de grens met Duitsland.

Gendringen Wijngoed Montferland wijn - © Arthur ter Voert
Megchelen Huis Landfort groen - © Arthur ter Voert
Silo Art

Activiteiten, evenementen & festivals

Door het jaar heen worden er tal van festiviteiten georganiseerd. Je vindt alles op een rijtje op de agenda van de website van VVV Oude IJsselstreek.

Culinair genieten

Streekproducten, genieten bij een theetuinde leukste restaurants? Ook daarvoor zit je in deze omgeving goed.

TOP - Toeristische Overstap Punten

Als wandel- of fietsliefhebber kun je je hart ophalen bij de TOP’s. Dit zijn punten van waaruit diverse fiets- en wandelroutes starten.

Nieuwsgierig naar meer, bijvoorbeeld de leukste eetgelegenheden? Kijk op VVV Oude IJsselstreek.

Foto’s: Stan Bouman, Henk van Raaij, Arthur ter Voert, Hipenstijlfotografie, mijnoudeijssel, VVV Oude IJsselstreek.